Det kan inte vara kul att vara hemlös

HemlösEtt nytt ”centrum” ska halvera antalet hemlösa i Stockholm, halveringen är målet med centret man ska försöka nå till år 2015. ”Centrumbildningen kommer att få det övergripande ansvaret för hemlösa stockholmare över 20 år. Där ska finnas tandvård, akut och planerad sjukvård, mobilt team, boende.” – DN.se – Nytt centrum ska halvera antalet hemlösa – 04/11-09. 100 nya lägenheter till hemlösa utlovades i fjol av finansborgarrådet Sten Nordin (M) och Christer Jansson, vd för Fastighetsägarna Stockholm. Tills nu har det inte synts röken av några lägenheter till de behövande (DN.se – Hemlösa får vänta på utlovade bostäder). Detta beror enligt Fastighetsägarnas vd Christer Jansson på att efterfrågan inte varit speciellt stor, något som Rita Kahn, avdelningschef på socialtjänstförvaltningen menar inte alls stämmer. ”– Det finns absolut en stor efterfrågan på lägenheter. Vi har ett 50-tal personer som, så att säga, är färdiga för att flytta till en träningslägenhet.” säger Rita Kahn.

Regeringsoppositionen ställer sig positiva till förslaget om ett nytt uppsamlingscentrum för hemlösa, ”– Dagens verksamhet har fått mycket kritik och många stockholmare har varit upprörda över de hemlösas situation. Något måste göras,” säger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S).

Men inte bara applåder hörs över det nya förslaget, Jenny Lindroth, ansvarig för Situation Stockholm sociala verksamhet menar att förslaget bör granskas och att hemlösa inte alla delar samma behov och problem. ”– Ambitionen är bra men man gör fel om man tror att hemlösa är en homogen grupp. En 53-årig missbrukare med flera fängelsedomar är inte samma sak som en hemlös 22-årig tjej”. Jenny Lindroth påpekar även att papperslösa flyktingar är en allt växande grupp. Dessa flyktingar har oftast andra mer direkta behov än närhet till vård och psykiatri.

En annan växande grupp hemlösa är de hemvändande.
Enheten för hemlösa har märkt en markant ökning av hemlösa som tar första kontakten med enheten och söker hjälp. Från januari 2008 till juni 2009 kom 491 nya besökare till Enheten för hemlösa. I januari var de 37, i februari 43, i mars 41 och i april 36. Normalt har enheten 20–27 nybesök per månad. – DN.se – Hemvändare ny grupp hemlösa 04/11-09.
Alla som söker sig till enheten får berätta om sin bakgrund, och av de de 414 männen och 77 kvinnorna som sökt sig till enheten under förra året var merparten stockholmare och folk från andra kommuner som har hankat sig fram i stan tills det inte har gått längre. – De har kanske under en längre period bott i portar och källare och hos kompisar, säger Claudette Skilving, Enheten för hemlösa.

Den gruppen som Claudette Skilving kallar för hemvändarna är oftast invandrare som återvänt till sitt hemland för att pröva lyckan men har av olika skäl tvingats återvända till Sverige igen i behov av hjälp. De finns även många svenskar som försökt försörja sig utomlands men också dessa tvingats återvända till Sverige i behov av hjälp när deras företag gått dåligt eller de inte kunnat finna något jobb. ”– Dels är det invandrare som har försökt åka hem och börja om, men det har inte fungerat och de kommer tillbaka till Sverige och har ingenting, säger hon.
– Dels är det svenskar som har flyttat till Spanien eller Thailand, där har de blivit sjuka eller också har det företag de startat inte gått så bra och då kommer de hem igen.” – Claudette Skilving, Enheten för Hemlösa – DN.se

Annonser

1 Response to “Det kan inte vara kul att vara hemlös”


 1. 1 Rolf Nilsson 11 november 2009 kl. 9:50

  Till sommaren ska vi alltså i Stockholm berikas med ännu en verksamhet för hemlösa. Denna gång gäller det uppbyggnad av ett ”centrum för hemlösa”.
  Människorna med lite insyn i hemlöshetsfrågan vet att det även denna gång inte på något sätt handlar om att försöka lösa hemlösheten genom att hjälpa hemlösa individer till ett tryggt hem.
  Istället är detta en sammanslagning av redan befintliga ickefungerande verksamheter. Ett centrum byggs upp för akademiker där det ska forskas på hemlösa. Detta gäller bland annat hur länge man lever som hemlös, hur tandstatusen ser ut, vilka eventuella missbruk som finns, vilka psykiska problem och andra sjukdomar människor har och får i sin hemlöshet.
  I detta centrum ska sedan de akademiker som tycker sig behöva mer kunskap om hemlöshet ges möjlighet att inhämta sådan. Hemlösa behandlas som vilka försöksdjur som helst.
  Hur många människor ska behöva dö i förtid i forskningens namn och av de sviter denna vidriga människosyn står för?
  Kan det verkligen vara så att vi medborgare tycker titlar och doktorshattar är mer värt på vissas huvuden, än att människor ska få leva ett värdigt liv i ett eget tryggt hem?
  Fattigdomen breder ut sig. Bara i Europa lever idag över 50 miljoner människor i vad som kallas fattigdom. Och i Sverige befinner sig, enligt Rädda barnen, c:a 250 tusen barnfamiljer under fattigdomsstrecket. Det här är människor som på olika sätt närmat sig risken att hamna i hemlöshet.
  Finns det någon gemensam egenskap hos dessa individer, något medfött karaktärsdrag som gör att just de blir drabbade?
  Skulle vi anse det vara etiskt försvarbart att forska på deras tänder, på deras psykiska status eller på andra beteenden som uppkommer på grund av fattigdomen.
  Jag tror att det finns anledning att ställa sig den frågan.
  Är det verkligen så att vi ska lägga över problemet på de som blir drabbade? Ska vi istället inte titta på de orsaker som leder fram till detta?
  Hemlösa människor lever under ständig stress och oro.” Var kan jag duscha, borsta tänderna, få tag i pengar och så vidare….?”
  De sover betydligt mindre än andra. De har ingenstans att gå när de behöver trygghet.
  Det är inte konstigt att det uppstår olika problem under sådana villkor. Varför ska vi forska på detta? Är inte det att lägga skulden på individen? Är det inte att ytterligare slå fast att anledningen till det som sker ligger hos den fattige eller hos den hemlöse?

  Rolf Nilsson
  Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Twitter – Senaste tweets

RSS Spotify – Senast spelade

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Flickr - Senaste fotona

Kategori

Statistik

 • 12,017 Unika träffar
Annonser

%d bloggare gillar detta: