Online begravningar?

Sitter och läser Dn.se just nu, hittade nyss en rolig artikel eller ja, snarare ett inslag på deras Webb-TV! De var ett inslag om en 24h. utmaning för 120 st. ”Nät”-entreprenörer vilka skulle skapa en fungerande webbtjänst och sedan lansera den. T.ex: Sistaordet.se Sidan ger dig chansen att alltid få sista ordet när du dör.

Idag skapar vi mer konton, fler sociala kontakter och olika former av kommunikation än någonsin tidigare, mängden profiler, adresser, bilder, konton, information, blir enorm. t.ex:


Jag har funderat, räknade utan större problem upp 14 st vanliga nät-tjänster som jag tror de flesta skulle kunna peka ut åtminstone 7-10 st som man själv använder flera gånger i veckan. Alla dessa tjänster måste manuellt uppdateras av oss för att vara aktuella och några av tjänsterna hotar till och med att ta bort dig när du är inaktiv för länge.
Men vad händer med din facebook-profil när du dör? Försvinner din Last.fm-profil? Tas din MSN bort? Sparas din Bilddagbok? Finns dina Spellistor i Spotify kvar? och i så fall hur kommer folk åt dem? Kommer någon att läsa din blogg?
Svaret är enkelt: Inget händer, det bara ligger där.

Personligen skulle jag vilja omforma den där Sistaordet.se tjänsten något, och göra tjänsten till mer av Internet-dödsbo-handläggare. Tänk er en Tjänst där du får möjligheten att avsluta konton på olika sidor och till olika tjänster, Lämna ett avsked på din facebook-profil, Twittra en sista gång från graven, spara ner alla dina foton runt omkring på olika sociala communities osv.
Säg att tjänsten skulle ha ett väl utbrett sortiment av samarbetande nät-tjänster och communities. Du lämnar inloggingsuppgifter och lösenord till så mycket som möjligt, och sedan övervakas din livsstatus från folkbokföringen. När du är död-förklarad går dödsbo-handläggartjänsten in på alla sidor och stänger av/ställer in utifrån de inställningar man gjort vid registrering/redigering av sitt ”online”efterliv.

Dead like me

Dead like me

En fördel som jag tror de flesta av oss kommer gå miste om när man dör måste ju vara att bli en ”grimm ripper”. Som i filmen ”Dead like me” där Ellen Muth spelar en tonårstjej som dör i en olycka och blir en Lieman. Då skulle man i alla fall ha tid att ta bort sin facebook-profil.

Mer om de olika tjänsterna i exemplen kan ni läsa på:
Premiär för ”filmens Spotify”
Spotify en av 50 bästa nättjänsterna
Kvinnor dominerar sociala medier
”Jag är uppkopplad hela tiden”

Annonser

0 Responses to “Online begravningar?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Twitter – Senaste tweets

RSS Spotify – Senast spelade

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Flickr - Senaste fotona

Kategori

Statistik

  • 12,023 Unika träffar
Annonser

%d bloggare gillar detta: