BNP & SD

BNP eller British National Party som förkortningen står för vars partiledare Nick Griffin medverkade igår i Englands motsvarighet till SVT Debatt nämligen BBC Question Time.

Nick Griffin - Partiledare, BNP

Nick Griffin - Partiledare, BNP

Griffins deltagande i debattprogrammet skapade stora demonstrationer utanför BBCs inspelningslokaler och resulterade stundtals i våldsamheter, bland annat lyckades ett 40-tal demonstranter ta sig in i BBCs Entré varpå det vart utkastade av säkerhetsvakter och polis.

Trots demonstrationerna och all negativ kritik BBC fick ta emot för att låta Griffin delta i debatten så sägers sig BBC inte ha gjort något fel.
”Om det finns fog för censur så är det något som bör debatteras och diskuteras i parlamentet. Beslut om att utöva politisk censur kan inte läggas ut på BBC eller någon annan”, skriver BBC-chefen Mark Thompson i The Guardian.

Personligen tycker jag att man antingen skall lagstifta ut dessa typer av partier/organisationer/personer helt och hållet eller låta dem komma till tals, förhoppningsvis är inte allmänhet dummare än att de förstår idiotin i deras argument och idéer.

Värt och veta om Nick Griffin är att han under 90-talet dömdes för ”spridning av rashat” alltså hets mot folkgrupp. Men ”I takt med politiska framgångar har han genom åren dock mildrat BNP:s extremistiska ståndpunkter något. I juni i år valdes han och BNP-kollegan Andrew Brons in i EU-parlamentet.” – DN.se – 23/10-09

I Sverige hände för några dagar sedan något mycket liknande när Aftonbladet.se publicerade en debatt artikel skriven av Sverige Demokraternas partiledare Jimmie Åkesson. En artikel där han kallade muslimer för ”vårt största utländska hot sedan andra världskriget”.
Jimmie Åkessons debattartikel har skapat stor uppståndelse och blogg-världen manar till lynchning. Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet försvarar publiceringen i en två sidor lång artikel.
Citat från DN.se -Aftonbladet tar debatt med SD – 19/10-09.

Helin skriver att han genom publiceringen vill visa vad Sverigedemokraterna egentligen står för. ”Dagens debattartikel ger dig en möjlighet att ta ställning till Sverigedemokraterna”, skriver Helin som också poängterar att publiceringen kan vara straffbar.

”Jag tar den risken”, skriver han och pekar på Sverigedemokraternas rötter ”i nynazism och den historiska antidemokratiska nationella rörelsen” som en viktig grund för publiceringen.

Och att publiceringen av Jimmie Åkessons artikel skulle kunna vara straffbar verkar stämma. Nu har JK inlett en förundersökning om hets mot folkgrupp, det skriver DN.se i två artiklar: DN.se – SD-text kan vara hets mot folkgrupp – 19/10-09 och DN.se – JK inleder ingen förundersökning av SD-text – 19/10-09.

Reaktionerna har varit många, och inte minst intressanta. En av det mer positiva reaktionerna jag hört/läst om är Ordföranden i Sverige Demokraterna – Falkenberg, Lars-Erik Perssons reaktion. Han hoppade nämligen av posten som ordförande och lämnar nu partiet, orsaken enligt honom själv var att han fått nog av all islamkritik och säger i en intervju till TV4 Halland ”Jag tycker inte om att man ger sig på muslimer som grupp. Jag har flera muslimer anställda på mitt arbete, och tycker att de är jätteduktiga och skötsamma. Man kan inte dra alla över en kam”.

Annonser

2 Responses to “BNP & SD”


  1. 1 Ana 23 oktober 2009 kl. 19:36

    heej, jag är redan lite gla och full, bacardi<3 saknar dig, ska upp typ 8-7 imorgon, segt kan inte va ute hur länge som helst ju! sen ska jag till studentkrogen o dricka drinkar för 25 kr, galet. saknar dig, pusspusspuss, ska till affe nu! puss!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Twitter – Senaste tweets

RSS Spotify – Senast spelade

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Flickr - Senaste fotona

Kategori

Statistik

  • 12,017 Unika träffar
Annonser

%d bloggare gillar detta: