Barnfängelse?

God morgon, Onsdag idag.

Började dagen med lite nyheter, läste favorittidningen såklart! Snubblade över ytterligare en artikel jag måste få skriva av mig lite om, nämligen fängelsebarn! Runt om i världens finns tusentals fängelser som huserar ca 10 miljoner fångar. 1 miljon av dem är barn, vissa så unga som nio-tio år.

Barn i fängelse

Barn i fängelse

Artikeln på Dn.se baseras på en rapport från en av FN‘s tortyrutredare Manfred Nowak. Där berättar Nowak att ca 1/10(10%) av världens fångar är minderåriga och många av dem mycket unga. Nowak berättade att barn i Lagos, Nigeria, finns bland de över hundra fångar som hålls inspärrade i ”tortyrrum”. Där används metoder som att fångar skjuts i benen och sedan lämnas utan vård.” & ”Barnen fängslas ofta under långa perioder före rättegång. Många tvingas leva tillsammans med vuxna fångar och riskerar att utsättas för övergrepp. I länder som Indonesien, Togo och Uruguay används kollektiv bestraffning för att upprätthålla disciplinen bland barnen enligt Nowaks rapport.” Vidare berättar han ”I Uruguay låses pojkar in i 22 timmar om dagen utan tillgång till toalett.”Dn.se 21/10-09.

Enligt bloggen Citizen X som hänvisar till en utredning gjord 2005 av Amnesty International och Human Rights Watch, så sitter i USA 9.400 personer inlåsta på livstid utan möjlighet till benådning för brott de begått innan de fyllt 18 år. Av dessa personer sitter 16% inne på livstid för olika brott de begick när de var mellan 13 och 15 år.
I USA sitter över 100.000 barn inlåsta på fängelser med ”zero tolerance” över hela landet. Orsaken till detta är enligt statliga källor att ungdomsbrottsligheten bokstavligen skjutit i höjden de senaste åren. Detta är dock inte sant, i USA har antalet ungdomar som dömts för mord sjunkit från 2,234 år 1990 till 1,006 år 2000, en sänkning på nästan 55%. Orsaken till att så många barn och ungdomar sitter inlåsta på livstid är att under samma period(1990-2000) så tripplades andelen livstidsdömda ungdomar från 2.9% till 9%(av samtliga fällande domar mot personer under 18 år).

Något allvarligt fel måste det ju vara på samhället när man låser in 10 åringar på livstid tillsammans med vuxna förbrytare, torterar, misshandlar och svälter dem! Undrar varför vi har FN’s barnkonvention om inte ens ”moderna” & ”civiliserade” länder som USA kan följa den?

Annonser

1 Response to “Barnfängelse?”


  1. 1 Javiiiii 21 oktober 2009 kl. 23:19

    fan va sjukt.. 😦


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Twitter – Senaste tweets

RSS Spotify – Senast spelade

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Flickr - Senaste fotona

Kategori

Statistik

  • 12,007 Unika träffar
Annonser